ßßß
15 dag ryżu (dałam 1,5 woreczka)około 0,5 - 0,6 litra mleka10 dag suszonej żurawiny (w sezonie oczywiście może być świeża)3 jaja3 jabłka+sok z 1/3 cytryny1,5 łyżki cukru waniliowego50 gram cukruszczypta soliokoło 100 gram masła+płatki masła na górę (opcjonalnie)Ryż gotujemy w lekko osolonym mleku, odcedzamy. Żółtka ucieramy z masłem i cukrami na puch. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę żółtkową łączymy z ryżem, dodajemy odsączoną (namoczoną wcześniej we wrzątku) żurawinę i pianę z białek, delikatnie wszystko mieszamy.Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy łyżeczką cukru waniliowego.Połowę masy ryżowej wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie układamy plasterki jabłek i przykrywamy drugą częścią masy ryżowej. Na górę możemy poukładać plasterki masła (ewentualnie), zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.