Wykonanie
Delikatny dwusmakowy sernik, choć u mnie wyszedł bardziej
czekoladowy :)))Łatwy do zrobienia i szybki, polecam :)

przepis stąd1 kg
sera wiaderkowego4
jaja100 gramów
czekolady gorzkiej260 gramów
cukru4 kopiaste łyżki
cukru waniliowego2 łyżki ciemnego
kakao1 szklanka kwaśnej
śmietany2 budynie
waniliowe lub
śmietankowepolewa czekoladowaTwaróg wyjmujemy 2 godziny wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał.
Żółtka oddzielamy od
białek, do
żółtek dodajemy
cukry, miksujemy na puszystą masę, następniedodajemy
śmietanę,
twaróg i budynie w proszku cały czas miksując.
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą
twarogową.Dzielimy ją na pół. Do jednej z części dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i
kakao. Miksujemy. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem, wylewamy naprzemiennie po 2 łyżki masy ciemnej,
potem na to 2 łyżki masy jasnej i tak do wykończenia składników.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze od 40 – 50 minut.Wyłączamy piekarnik, nie otwieramy drzwiczek, studzimy tak około 60 minut, następnie uchylamy, studzimy kolejne 30,
potem ciasto możemy wyjąć na blat.Wystudzone całkiem ciasto oblewamy polewą, schładzamy w lodówce.
