ßßß
przepis stąd1 kg sera wiaderkowego4 jaja100 gramów czekolady gorzkiej260 gramów cukru4 kopiaste łyżki cukru waniliowego2 łyżki ciemnego kakao1 szklanka kwaśnej śmietany2 budynie waniliowe lub śmietankowepolewa czekoladowaTwaróg wyjmujemy 2 godziny wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał.Żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy cukry, miksujemy na puszystą masę, następniedodajemy śmietanę, twaróg i budynie w proszku cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą twarogową.Dzielimy ją na pół. Do jednej z części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem, wylewamy naprzemiennie po 2 łyżki masy ciemnej, potem na to 2 łyżki masy jasnej i tak do wykończenia składników.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze od 40 – 50 minut.Wyłączamy piekarnik, nie otwieramy drzwiczek, studzimy tak około 60 minut, następnie uchylamy, studzimy kolejne 30, potem ciasto możemy wyjąć na blat.Wystudzone całkiem ciasto oblewamy polewą, schładzamy w lodówce.