Wykonanie
Znowu sernik, tym razem nie jest gotowany, a pieczony. Pyszny, kremowy, jeden z najlepszych, jakie
jadłam.Muszę chyba zmienić tytuł bloga na coś z sernikiem ;D
Śniadaniowy waniliowy serniczek pieczony w słoiku (zjedzony na zimno) podany z
jogurtem greckim i
malinami/ 1 porcja - mały słoik - ok. 3/4 słoika 250 ml bez dodatków /składniki:około 100 g
serka kremowego,
śmietankowego2 łyżki kwaśnej
śmietany (gęstej) około 50 g - użyłam 12 %łyżeczka
cukru waniliowegołyżka
cukru lub coś innego do posłodzeniałyżeczka
soku z cytrynymałe
jajko jak zrobić?Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 160 stopni Celsjusza**.
Serek przełóż do miski. Zmiksuj go mikserem, aż będzie gładki. Dodaj
cukier (
waniliowy i zwykły) ,
śmietanę,
sok z cytryny i zmiksuj ponownie. Wbij
jajko. Całość wymieszaj lub zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Masę przełóż do szklanego słoiczka, który przykryj papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku około 25-35 minut. Serniczek pozostaw w piekarniku do ostygnięcia, przełóż do lodówki na kilka godzin, tak aby się schodził, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik w słoiku podawaj np. z świeżymi
owocami,
dżemem lub frużeliną i pokruszonymi
ciasteczkami, kruszonką czy granolą.*jak Philadelphia - użyłam
serka Milandia, który kupiłam w Biedronce** swój sernik piekłam w piekarniku gazowym (bez nastawiania temperatury) około 25 minutSzukasz inspiracji na inne sernikowe śniadania? Kliknij w link!