Wykonanie
Przepyszne, w tym wydaniu bardzo delikatne, przy tym tanie i wydajne, bardzo Wam polecam ! :)

przepis stąd600 gramów ugotowanych ostudzonych
ziemniaków130 gramów
kaszy manny30 gramów
bułki tartej2
jaja1/3 łyżeczki
soli (jeśli
ziemniaki nie były solone)4 średnie
jabłkacukier waniliowy około 1 łyżki
cynamon wg uznania
masło +
bułka tarta +
cukier puder wg uznania
Ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę, dodać 2
żółtka,
sól,
bułkę tartą,
kasze mannę, wyrobić jednolite ciasto.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy, połączyć zagniatając.Ciasto będzie dość lepkie, ale nie dodawać więcej
kaszy lub
bułki tartej.

Na omączonym porządnie blacie uformować wałek (dłonie co chwilkę maczamy w
mące). Odkrawać kawałki ciasta, spłaszczać, nakładać kawałek
jabłka, posypać
cukrem waniliowym i
cynamonem (opcjonalnie), zalepiać formując kuleczkę, można ją obtoczyć dodatkowo w
mące, będzie miała lepszy kształt.

Knedle wrzucać do lekko osolonego wrzątku, gotować na małym ogniu około 6 minut.Podawać z bułeczką i
masełkiem,
cynamonem,
cukrem pudrem,
konfiturami, czym lubicie.
