ßßß
przepis stąd600 gramów ugotowanych ostudzonych ziemniaków130 gramów kaszy manny30 gramów bułki tartej2 jaja1/3 łyżeczki soli (jeśli ziemniaki nie były solone)4 średnie jabłkacukier waniliowy około 1 łyżkicynamon wg uznaniamasło + bułka tarta + cukier puder wg uznaniaZiemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę, dodać 2 żółtka, sól, bułkę tartą, kasze mannę, wyrobić jednolite ciasto.Białka ubić na sztywno, dodać do masy, połączyć zagniatając.Ciasto będzie dość lepkie, ale nie dodawać więcej kaszy lub bułki tartej.
Na omączonym porządnie blacie uformować wałek (dłonie co chwilkę maczamy w mące). Odkrawać kawałki ciasta, spłaszczać, nakładać kawałek jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem (opcjonalnie), zalepiać formując kuleczkę, można ją obtoczyć dodatkowo w mące, będzie miała lepszy kształt.
Knedle wrzucać do lekko osolonego wrzątku, gotować na małym ogniu około 6 minut.Podawać z bułeczką i masełkiem, cynamonem, cukrem pudrem, konfiturami, czym lubicie.