Wykonanie
Omlet na słodko w zdrowszej wersji z
mąką pełnoziarnistą, pychotka :)

inspiracja stąd3
jaja1,5 łyżki
brązowego cukru (można dać też biały)2 łyżki
mąki pełnoziarnistej (można dać tez pszenną)1 łyżka ciemnego
kakao1 średni
banancukier puder do posypania (opcjonalnie)
aromat waniliowy lub ekstrakt (dałam 0,5 łyżeczki
rumu)szczypta
soli do
białekBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, następnie wsypać
cukier, zmiksować,
potem dodawać stopniowo
żółtka, cały czas ucierając, następnie dodać
mąkę przesianą z
kakao, aromat lub
rum, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników.Na patelnię wylać 1,5 łyżki
oleju lub
masła, wylać ciasto. W tym czasie
banana obrać i pokroić na plasterki. Kiedy omlet od spodniej strony już się zetnie (uwaga, dość szybko się przypala), na powierzchni poukładać
banana, odwrócić delikatnie omlet (dwoma szpatułkami) i smażyć jeszcze około 2 minut. Na talerzu posypać
cukrem pudrem (opcjonalnie).
