ßßß
przepis stąd300 gramów mąki pszennej tortowej2 łyżki stopionego, schłodzonego masła1 łyżeczka cukru1 jajo1/4 łyżeczki soli150 ml ciepłego mleka16 gramów drożdżyulubione dodatki, np śmietanka, konfitury owocowe, frużelina, jogurt owocowysosy z mięsemDrożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, jajo, wyrobić dość jednorodne ciasto, następnie dodać masło, znów gnieść dopóki ciasto nie będzie odchodzić od reki i będzie super elastyczne (można podsypać maksymalnie 1 kopiastą łyżką mąki).Odstawić na 40 - 60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, uformować wałek, podzielić na 8 - 9 równych części, uformować z nich bułeczki, odstawić je na 20 minut pod przykryciem do napuszenia.Przygotować parowar (dno koszyka natłuścić olejem), poukładać bułeczki w 5 cm odległościach od siebie, parować przez 15 - 17 minut.
Lub, jeśli nie mamy parowaru, na szeroki garnek (rondel) rozciągnąć kawałek gazy lub pieluszki tetrowej, na dno nalać wodę, poukładać na tkaninie bułeczki, przykryć pokrywką, parować również 15 minut na małym gazie.Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego :)
lub np z gulaszem po serbsku