Wykonanie
Uniwersalne jedzonko o wielu nazwach, świetne zarówno na słodko z dodatkiem np. frużeliny owocowej jak i na wytrawnie jako dodatek do
mięska w sosie. Przepis na 8 - 9 sztuk.

przepis stąd300 gramów
mąki pszennej tortowej2 łyżki stopionego, schłodzonego
masła1 łyżeczka
cukru1
jajo1/4 łyżeczki
soli150 ml ciepłego
mleka16 gramów
drożdżyulubione dodatki, np
śmietanka,
konfitury owocowe, frużelina,
jogurt owocowysosy z
mięsemDrożdże rozprowadzić w ciepłym
mleku, dodać 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać z
solą, dodać rozczyn,
jajo, wyrobić dość jednorodne ciasto, następnie dodać
masło, znów gnieść dopóki ciasto nie będzie odchodzić od reki i będzie super elastyczne (można podsypać maksymalnie 1 kopiastą łyżką
mąki).Odstawić na 40 - 60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, uformować wałek, podzielić na 8 - 9 równych części, uformować z nich bułeczki, odstawić je na 20 minut pod przykryciem do napuszenia.Przygotować parowar (dno koszyka natłuścić
olejem), poukładać bułeczki w 5 cm odległościach od siebie, parować przez 15 - 17 minut.

Lub, jeśli nie mamy parowaru, na szeroki garnek (rondel) rozciągnąć kawałek gazy lub pieluszki tetrowej, na dno nalać
wodę, poukładać na tkaninie bułeczki, przykryć pokrywką, parować również 15 minut na małym gazie.Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego :)


lub np z gulaszem po serbsku