ßßß
przepis z moimi małymi zmianami stąd250 gramów miękkiego masła lub margaryny4 żółtka2 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej0,5 szklanki cukru (dopełnić 1 czubatą łyżeczką cukru waniliowego)1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa kokosowa:250 ml ajerkoniaku lub innego ulubionego alkoholu250 gramów masła1 szklanka kaszy manny1 szklanka cukru1 szklanka wiórków kokosowychponadto:1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaskowategogarść wiórków kokosowych do posypania ciastaDzień wcześniej w misce wymieszać 1 szklankę wiórków, 1 szklankę kaszy manny, 1 szklankę cukru, zalać wszystko alkoholem, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki (optymalnie na noc).Następnego dnia mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, dodać miękkie masło, żółtka, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części, jeśli się mocno klei, wstawić na godzinę do lodówki.Następnie z obu części wywałkować cienkie placki najlepiej na papierze do pieczenia, przenieść je razem z papierem do kwadratowej blachy o wymiarze 25- 26 cm. Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, z wierzchu cienko posmarować dżemem. Piec w termoobiegu na 180 stopni przez 15 minut, ciasta schłodzić.Do masy kokosowej dodawać po łyżce miękkiego masła, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy.Kruchy placek posmarować równomiernie masą, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć, posypać z wierzchu wiórkami, wsadzić na noc do lodówki.