Wykonanie
Ciasto idealne na imprezy, pachnące
kokosem i mocno
alkoholowe, nie za słodkie, pyszne ! :)

przepis z moimi małymi zmianami stąd250 gramów miękkiego
masła lub
margaryny4
żółtka2 i 1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej0,5 szklanki
cukru (dopełnić 1 czubatą łyżeczką
cukru waniliowego)1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa kokosowa:250 ml
ajerkoniaku lub innego ulubionego
alkoholu250 gramów
masła1 szklanka
kaszy manny1 szklanka
cukru1 szklanka
wiórków kokosowychponadto:1 słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaskowategogarść
wiórków kokosowych do posypania ciastaDzień wcześniej w misce wymieszać 1 szklankę wiórków, 1 szklankę
kaszy manny, 1 szklankę
cukru, zalać wszystko
alkoholem, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki (optymalnie na noc).Następnego dnia
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
cukrami, dodać miękkie
masło,
żółtka, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części, jeśli się mocno klei, wstawić na godzinę do lodówki.Następnie z obu części wywałkować cienkie placki najlepiej na papierze do pieczenia, przenieść je razem z papierem do kwadratowej blachy o wymiarze 25- 26 cm. Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, z wierzchu cienko posmarować
dżemem. Piec w termoobiegu na 180 stopni przez 15 minut, ciasta schłodzić.Do masy kokosowej dodawać po łyżce miękkiego
masła, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy.Kruchy placek posmarować równomiernie masą, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć, posypać z wierzchu wiórkami, wsadzić na noc do lodówki.
