ßßß Cookit - przepis na Pijany kokos

Pijany kokos

nazwa

Wykonanie

Ciasto idealne na imprezy, pachnące kokosem i mocno alkoholowe, nie za słodkie, pyszne ! :)
przepis z moimi małymi zmianami stąd
250 gramów miękkiego masła lub margaryny
4 żółtka
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki cukru (dopełnić 1 czubatą łyżeczką cukru waniliowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa kokosowa:
250 ml ajerkoniaku lub innego ulubionego alkoholu
250 gramów masła
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
ponadto:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaskowatego
garść wiórków kokosowych do posypania ciasta
Dzień wcześniej w misce wymieszać 1 szklankę wiórków, 1 szklankę kaszy manny, 1 szklankę cukru, zalać wszystko alkoholem, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki (optymalnie na noc).
Następnego dnia mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, dodać miękkie masło, żółtka, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części, jeśli się mocno klei, wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie z obu części wywałkować cienkie placki najlepiej na papierze do pieczenia, przenieść je razem z papierem do kwadratowej blachy o wymiarze 25- 26 cm. Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, z wierzchu cienko posmarować dżemem. Piec w termoobiegu na 180 stopni przez 15 minut, ciasta schłodzić.
Do masy kokosowej dodawać po łyżce miękkiego masła, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy.
Kruchy placek posmarować równomiernie masą, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć, posypać z wierzchu wiórkami, wsadzić na noc do lodówki.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/pijany-kokos.html