Wykonanie
Pyszne, bardzo syte i niedrogie danie :) Ilość
mąki zależy od "mączystości" ziemniaczków. Będą pasować praktycznie do każdego sosu, zarówno warzywnego, jak i
mięsnego. Ja tym razem podałam je z
sosem pieczarkowym i surówką z
czerwonej kapusty .

około kilograma ugotowanych, ostudzonych
ziemniaków3/4 - 1 szklanki
mąki pszennej (zależy to od
ziemniaków)2 małe
jaja lub 1 duże2 średnie
cebulesól,
pieprzmąka do obtaczania kotletów
sos pieczarkowyZiemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.
Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości
oleju, odsączyć z
oleju, dodać do
ziemniaków.Do
ziemniaków i
cebuli wbić
jaja, dodać
mąkę,
sól i
pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki
mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej
mąki.Uformowane krokiety obtaczać w
mące, smażyć na
oleju na złoto, podawać np z
sosem pieczarkowym.