ßßß
około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków3/4 - 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)2 małe jaja lub 1 duże2 średnie cebulesól, pieprzmąka do obtaczania kotletówsos pieczarkowyZiemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, odsączyć z oleju, dodać do ziemniaków.Do ziemniaków i cebuli wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki.Uformowane krokiety obtaczać w mące, smażyć na oleju na złoto, podawać np z sosem pieczarkowym.