Wykonanie
Tym razem boczuś upiekłam z
chrzanem, dodał mu poloru i niezwykłego aromatu, polecam :)A z
wywaru z
boczku zrobiłam domowe kostki
bulionowe, które
będę dawać do
sosów mięsnych :)


około 1 kg surowego, jak najchudszego
boczku2 ząbki
czosnkumusztarda ostra
chrzan ze słoiczka
majeraneksól,
pieprz,
słodka paprykaBoczek namoczyć w wodzie z dodatkiem 2 kopiastych łyżeczek
soli, wstawić do lodówki na 24 godziny.Następnie osuszyć, przeciąć wzdłuż dłuższego
boku, tak, by powstał płat o podwójnej długości, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć
czosnkiem (po wewnętrznej stronie), osolić (dość obficie), oprószyć
przyprawami ( po obydwu stronach), po wewnętrznej stronie (ta, która będzie w środku podczas zwijania) posmarować cienko
musztardą, następnie cienko
chrzanem, zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego
boku, obwiązać sznurkiem spożywczym, zawinąć w folię aluminiową.Nasz wałeczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno naczynia nalać
wody, by sięgała do około 2 cm wysokości ścianek.Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 20 minut w 210 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze około 50 - 55 minut. Na około 25 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię na górze, rozchylić ją i piec dalej, dzięki temu
boczek będzie ładnie z góry przypieczony.


W
ywar z
boczku wlać naczynkiem z dziubkiem do woreczków na kostki
lodu i zamrozić, powstaje smaczny dodatek do
sosów.