ßßß Cookit - przepis na babka kokosowa

babka kokosowa

nazwa

Wykonanie

Mam fazę na babki, strasznie mi się podoba, że w tak krótkim czasie można wyczarować małe co nieco :)))))
Tym razem babeczka kokosowa, wilgotna i mocno kokosowa :)
2 szklanki mąki pszennej tortowej (teraz testuję tortową z Lidla i jest ok)
100 gramów wiórków kokosowych
0,5 szklanki oleju
2 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (można dać kokosowe (takie z puszki), będzie jeszcze bardziej w smaku wyraziste)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, potem do masy jajecznej dolewamy olej i mleko, miksujemy chwilkę, następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem, miksujemy tylko do połączenia składników. Wsypujemy wiórki i mieszamy łyżką, by równomiernie się rozprowadziły.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną małej keksówki ( u mnie 11x25 cm). Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/babka-kokosowa.html