Wykonanie
Błyskawiczna, syta i ekonomiczna, możemy do jej przyrządzenia zużyć czerstwe
pieczywo, z którym smakuje nawet lepiej :)

4 - 5 średnich
cebul6 szklanek
bulionu warzywnego (może być z kostki)2 łyżki
mąki pszennejpieprz,
sól2 czerstwe
kajzerki100 gramów drobno startego
żółtego serasiekana
zielenina (opcjonalnie)
Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na
oleju lub
maśle, na patelni, następnie zasypać
mąką, wymieszać, zrumienić (około 3 minuty na gazie), zalać 0,5 szklanki zimnego
bulionu, zagotować do zagęszczenia.Przelać do garnka z resztą gorącego
bulionu, dodać
przyprawy, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.Bułeczki pokroić na kromki, podsmażyć na
oleju lub
maśle.W naczyniu żaroodpornym poukładać grzanki, zalać zupą, posypać
żółtym serem, zapiec w piekarniku na 200 stopni do roztopienia się
sera, od razu podawać.Na talerzach można posypać siekaną
natką pietruszki (opcjonalnie).
