ßßß
4 - 5 średnich cebul6 szklanek bulionu warzywnego (może być z kostki)2 łyżki mąki pszennejpieprz, sól2 czerstwe kajzerki100 gramów drobno startego żółtego serasiekana zielenina (opcjonalnie)Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju lub maśle, na patelni, następnie zasypać mąką, wymieszać, zrumienić (około 3 minuty na gazie), zalać 0,5 szklanki zimnego bulionu, zagotować do zagęszczenia.Przelać do garnka z resztą gorącego bulionu, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.Bułeczki pokroić na kromki, podsmażyć na oleju lub maśle.W naczyniu żaroodpornym poukładać grzanki, zalać zupą, posypać żółtym serem, zapiec w piekarniku na 200 stopni do roztopienia się sera, od razu podawać.Na talerzach można posypać siekaną natką pietruszki (opcjonalnie).