ßßß Cookit - przepis na zupa cebulowa

zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczna, syta i ekonomiczna, możemy do jej przyrządzenia zużyć czerstwe pieczywo, z którym smakuje nawet lepiej :)
4 - 5 średnich cebul
6 szklanek bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki mąki pszennej
pieprz, sól
2 czerstwe kajzerki
100 gramów drobno startego żółtego sera
siekana zielenina (opcjonalnie)
Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju lub maśle, na patelni, następnie zasypać mąką, wymieszać, zrumienić (około 3 minuty na gazie), zalać 0,5 szklanki zimnego bulionu, zagotować do zagęszczenia.
Przelać do garnka z resztą gorącego bulionu, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Bułeczki pokroić na kromki, podsmażyć na oleju lub maśle.
W naczyniu żaroodpornym poukładać grzanki, zalać zupą, posypać żółtym serem, zapiec w piekarniku na 200 stopni do roztopienia się sera, od razu podawać.
Na talerzach można posypać siekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/zupa-cebulowa.html