ßßß Cookit - przepis na szwajcarskie bułeczki mleczne

szwajcarskie bułeczki mleczne

nazwa

Wykonanie

Wypiekane 1 sierpnia przez Szwajcarów, aby uczcić święto narodowe, delikatne, puszyste, idealne do twarożku, pasty z tuńczyka czy powidła śliwkowego, przepyszne ! :)
przepis pochodzi z blogu "Bea w kuchni" z moimi dość sporymi zmianami
700 gram mąki pszennej tortowej
40 gram stopionego, schłodzonego masła
1 łyżka cukru
400 ml ciepłego mleka
2,5 łyżeczki drożdży suchych
2 płaskie łyżeczki soli
roztrzepane jajo do posmarowania
Mąkę przesiać z drożdżami, cukrem i solą, dodać masło, stopniowo mleko, zagnieść elastyczne, jednolite ciasto, jeśli będzie lepiące dodać trochę (1 łyżka) mąki. Odstawić w omączonej misce w ciepłe miejsce by podwoiło objętość ( u mnie trwało to około 40 minut).
Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 12-14 równych części, uformować bułeczki, poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
Po tym czasie posmarować bułeczki roztrzepanym jajem, a następnie ostrym bardzo nożem zrobić takie oto nacięcia (mój nóż był tępy).
Bułeczki piec około 25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/szwajcarskie-bueczki-mleczne.html