ßßß
przepis pochodzi z blogu "Bea w kuchni" z moimi dość sporymi zmianami700 gram mąki pszennej tortowej40 gram stopionego, schłodzonego masła1 łyżka cukru400 ml ciepłego mleka2,5 łyżeczki drożdży suchych2 płaskie łyżeczki soliroztrzepane jajo do posmarowaniaMąkę przesiać z drożdżami, cukrem i solą, dodać masło, stopniowo mleko, zagnieść elastyczne, jednolite ciasto, jeśli będzie lepiące dodać trochę (1 łyżka) mąki. Odstawić w omączonej misce w ciepłe miejsce by podwoiło objętość ( u mnie trwało to około 40 minut).Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 12-14 równych części, uformować bułeczki, poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.Po tym czasie posmarować bułeczki roztrzepanym jajem, a następnie ostrym bardzo nożem zrobić takie oto nacięcia (mój nóż był tępy).
Bułeczki piec około 25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.