ßßß Cookit - przepis na sznycel cielęcy po wiedeńsku

sznycel cielęcy po wiedeńsku

nazwa

Wykonanie

Szybkie, niby banalne, ale zupełnie inne :)
400 - 450 gram cielęciny (cielęcina zadnia) na 3 konkretne kotlety
3 jaja (po jednym na każdy kotlet)
bułka tarta do panierunku
mąka do panierunku
2 rozbełtane jaja do panierunku
sól, pieprz
3 ćwiartki cytryny do pokropienia mięska
Kotlety rozbić tłuczkiem na grubość około 1 cm, obsypać pieprzem i solą, zostawić na 30-60 minut w lodówce.
Jaja rozbełtać, sznycle panierować najpierw w mące, potem w jaju i na końcu w bułce tartej, smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
W tym czasie na osobnej patelni usmażyć jaja.
Na talerze wykładać kotlety, na nich ułożyć jaja. Potrawę podałam z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Tuż przed jedzeniem sznycel skropić sobie sokiem z cytryny.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/sznycel-cielecy-po-wiedensku.html