ßßß
0,5 kg zmielonego twarogu półtłustego3 szklanki mąki pszennej3 jaja1 łyżeczka sody2 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18 %)1 - 2 łyżki octu lub spirytusu (opcjonalnie, podobno mniej wtedy nasiąkają tłuszczem)Z mąki, sera, cukrów, sody, jajek i śmietany, spirytusu (opcjonalnie) zagnieść ciasto, jeśli się lepi, podsypać mąką.Na dość obficie posypanej mąką stolnicy wałkujemy płat ciasta o grubości około 1 cm, wykrawamy kółeczka szklanką, a na środku robimy małe kółeczko np naparstkiem lub zakrętką od wódeczki ;-).Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru (szybko łapią kolorek, także bądźmy czujni).Odsączamy na ręczniku papierowym, na talerzach posypujemy cukrem pudrem, smacznego.Z podanych proporcji wyszło mi 32 sztuki.Smażyłam na głębokiej patelni i na oponki poszło mi około 0,8 litra oleju.