Wykonanie
Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)Bardzo polecam ten przepis!SKŁADNIKI:0,5 kg
mąki pszennej0,5 kg
twarogu (zmielić w maszynce)1 łyżka
sody3 łyżki
śmietany3
jajka1 łyżka
octucukier puderWYKONANIE:Na początku należy zmielić
biały ser w maszynce oraz przesiać
mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki).Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy
cukrem pudrem według uznania.



Życzę smacznego! :)