Wykonanie

Fantastyczny przepis znaleziony na blogu Słodkie fantazje . Wcześniej już robiłam pączki z dodatkiem
serka homogenizowanego tutaj . Dzisiejsza propozycja jest jednak z uwagi na dodatek
śmietany delikatniejsza. Kształt też bardziej "pączkowy". Cały talerz pysznych, okrąglutkich kuleczek zniknął nawet nie wiadomo kiedy. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:1/2 kg
twarogu (trzykrotnie zmielony lub wiaderkowy sernikowy)6 łyżek
cukru5 łyżek gęstej kwaśnej
śmietany4
jajka2 szkl.
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
spirytusu16g
cukru waniliowego (dodałam dodatkowo 1 łyżeczkę ekstraktu
waniliowego)Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej malakserem).
Olej rozgrzać do ok 175 stopni. Wilgotnymi rękami formować małe kulki i smażyć. Odkładać na ręcznik papierowy. Wystudzic i odsączyć z tłuszczu a nastepnie oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)


