Wykonanie
No jadło się takie cuda jesienią, tylko czasu nie było żeby wrzucić na bloga. Nadrabiam. Zdecydowanie nadrabiam!

Składniki:- 1
schab w całości (około 1 kg)- 1 główka
czosnku cała- Paczka topinamburu- 1
masło- 1
cebula- 1 łyżka
curry- 1 łyżka
cukru- 50 ml
wiśniówki- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1 łyżka
słodkiej papryki- 1 gałąź
rozmarynu- Garść
śliwek- Marynata staropolska AppetitaPrzygotowanie:
Mięso nacieram
oliwą, marynatą staropolską,
czosnkiem i
rozmarynem. Odstawiam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie
schab obsmażam na patelni z każdej strony. Wkładam do rękawa z całością inwentarza patelnianego, podlewam
wiśniówką, dorzucam główkę
czosnku (nie obraną, przekrojoną na pół) i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Trwa to około godziny.
Śliwki myje i pozbawiam pestek. Wrzucam do blendera Chef By Kenwood razem z
cukrem,
curry,
cebulą i
papryką.
Mielę na gładką masę. Przelewam do rondelka i na małym ogniu gotuję mieszając aż sos stanie się gładki i gęsty.Topinambur gotuję w wodzie. Kiedy jest już miękki, przekładam go do miski Chef By Kenwood razem z
masłem i ubijam końcówką do
białek aż stanie się gładką masą. Robię to pod sam koniec pieczenia
schabu aby
pure nie wystygło. podaje je do
mięsa natychmiast.