Wykonanie
Jedna z pyszniejszych zup jakie
jadłam w swoim życiu. Pamiętacie jak wspominałam, że Kenia to
kraj pachnący
batatami i że tubylcy to mistrzowie dań jednogarnkowych? Prosta receptura, proste wykonanie a poprzez wykończenie można nadać tej zupie wykwintnego smaku. To jeden z tych przepisów, w których każdy odnajdzie coś dla siebie, wykończy go na swój sposób i przekaże swoje upodobania kulinarne.

fot. Tomasz Morawiec-LanckorońskiSkładnik:- 5
batatów- 2
marchewki- 2 ząbki
czosnku- 1
cebula- 3 łyżki
oliwy- 1 l
bulionu warzywnego- 1 łyżka
soku z limonki- 1 płaska łyżeczka
gałki muszkatołowej- 1 płaska łyżeczka
chili w proszku-
sól i świeżo mielony,
kolorowy pieprz do smaku
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy
oliwę wrzucamy pokrojoną
cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojony w plasterki
czosnek oraz
marchewkę. Podduszamy. Dodajemy pokrojone
bataty, zalewamy wszystko
bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Doprawiamy
gałką muszkatołową,
chili,
solą,
pieprzem i
sokiem z limonki. Każdej porcji zupy można dodać indywidualny charakter poprzez dekoracje prażonymi
płatkami migdałów, pokruszonym
kozim serem lub kilkoma kroplami smakowej
oliwy.