Wykonanie

Kopiec kreta tradycyjnie powinien być z
banami, ale że u nas festiwal
truskawek i pojawiają się pod różną postacią, więc nie mogło ich zabraknąć i w tym cieście :)Ciacho jest bardzo proste w wykonaniu, nie sprawia trudności nawet najmłodszym milusińskimInspiracja od Olga Smile.




Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej100
masła1/2 szklanki
cukru1 – 1 ½ szklanki
maślanki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody4 łyżki
kakaoSkładniki na krem:500 ml
śmietany 30%2 opakowania śmitanfix2-3 łyżki
cukru pudru100 g
czekolady gorzkiejDodatkowo:50 dag
truskawekCiasto
Masło rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać sypkie składniki dodać
masło i wymieszać. Miksować dolewając tyle
maślanki, aby otrzymać średnio gęstą konsystencję ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąka formy o średnicy 24 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i piec 45 minut lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić. Jeszce z ciepłego ciasta zcinamy wierzch. Delikatnie wydłubujemy połowę miąższu tak, aby został brzegi ciasta i nietknięty spód. Na tak przygotowane ciasto układamy
truskawki.Krem
Czekoladę rozdrabniam kroją w drobne kawałki w malakserze.
Śmietanę ubijam z śmietanfixami. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Do ubitej
śmietany dodaję rozdrobioną
czekoladę i mieszam ręcznie.
Śmietanowy krem układam na truskawkach kształtując kopiec. Krem obkładam rozdrobnionym
ciastem i lekko dociskam. Schładzam w lodówce na ok 1 godziny.
