ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z soczewicą

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na danie szybkie, czyli to, co w tygodniu z konieczności jest najbardziej praktyczne.
Słodko-kwaśny smak... najlepszy w sosach pomidorowych. Stopień kwaskowatości możecie zmodyfikować dodając więcej cukru lub zamiast pasty z pomidorów używając pomidorów w puszce. Wszytko zależy od Waszych preferencji.
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu)
2 cebule
1 marchewka
1,5 szklanki wody (lub więcej)
1/3 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
500 ml pasty z pomidorów (można użyć pomidorów z puszki, następnie zmiksować; wtedy dolewamy mniej wody bo pasta z pomidorów jest gęstsza)
sól, pieprz, cukier
woda (opcjonalnie)
Dodatkowo:
świeża bazylia, do posypania parmezan
Mięso mielimy na większych oczkach, dodajemy marchewkę startą na najmniejszych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i ją szklimy. Następnie wlewamy pastę z pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i bazylią. Gotujemy parę minut, następnie dodajemy wodę mieszamy. Do gotującego się sosu dodajemy pulpeciki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wsypujemy soczewicę. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 minut. Gdy sos jest za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Podajemy z tartym parmezanem i świeżą bazylią, najlepiej z makaronem i już :)
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/04/pulpeciki-z-indyka-w-sosie-pomidorowym.html