Wykonanie

Dziś zapraszam na danie szybkie, czyli to, co w tygodniu z konieczności jest najbardziej praktyczne.Słodko-kwaśny smak... najlepszy w sosach
pomidorowych. Stopień kwaskowatości możecie zmodyfikować dodając więcej
cukru lub zamiast pasty z
pomidorów używając
pomidorów w puszce. Wszytko zależy od Waszych preferencji.


Składniki:500 g
mięsa mielonego z
indyka (użyłam filetu)2
cebule1
marchewka1,5 szklanki
wody (lub więcej)1/3 szklanka
czerwonej soczewicy1 łyżka suszonej
bazylii2 łyżeczki
cukrusól,
pieprz500 ml pasty z
pomidorów (można użyć
pomidorów z puszki, następnie zmiksować; wtedy dolewamy mniej
wody bo pasta z
pomidorów jest gęstsza)
sól,
pieprz,
cukierwoda (opcjonalnie)Dodatkowo:świeża
bazylia, do posypania
parmezanMięso mielimy na większych oczkach, dodajemy
marchewkę startą na najmniejszych oczkach. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Uformować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
cebulę i ją szklimy. Następnie wlewamy pastę z
pomidorów, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i
bazylią. Gotujemy parę minut, następnie dodajemy
wodę mieszamy. Do gotującego się sosu dodajemy pulpeciki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wsypujemy
soczewicę. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 minut. Gdy
sos jest za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę
wody. Podajemy z tartym
parmezanem i świeżą
bazylią, najlepiej z
makaronem i już :)