Wykonanie

Jestem maniaczką domowych pasztetów i ostatnio w poszukiwaniu pasztetu bezmięsnego znalazłam właśnie ten. Brak mi słów, aby opisać jego smak... jest delikatny, aksamitny z wyraźnie wyczuwalną nutą
masła orzechowego. Jeśli lubicie warzywne pasztety, to będzie strzał w dziesiątkę. Przepis pochodzi od Liski


Składniki na pasztet:200 g
fasoli białej (namoczyć 12h wcześniej)1 duża
cebula1 średnia dojrzała
gruszka2 łyżki
masła orzechowego2
jajka3 łyżki
oleju rzepakowego1 gałązka
rozmarynusól,
pieprzMasło orzechowe100 g
orzechów ziemnych (bez
soli)4-5 łyżek
olejuszczypta
soliOrzeszki,
sól i jedną łyżeczkę
oleju wymieszać ze sobą następnie wyłożyć na dużą blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i piec 10-12 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu wymieszać. Orzeszki przestudzić, zmiksować w blenderze, powoli wlewając resztę
oleju. W zależności od konsystencji należy dodać mniej lub więcej
oleju.Uwaga:Nie zużyjecie całości tego "
masła", więc dodajcie 1-2 łyżeczki
miodu, 1/2 łyżeczki
cynamonu i macie gotowe, o niebo lepsze niż sklepowe, domowe,
masło orzechowe.Pasztet
Fasolę ugotować, odcedzić i wystudzić. Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać
gruszkę pokrojoną w kostkę (wraz ze skórką) oraz gałązkę
rozmarynu i dusić do miękkości ok. 7 minut. Całość przestudzić,
rozmaryn wyjąć i wyrzucić.
Fasolę dokładnie zmiksować (to ważne) wraz z
gruszką i
cebulą. Dodać
jajka,
masło orzechowe i wymieszać. Całość przyprawić
pieprzem i
solą. Masę przekładamy do keksówki 20 cm (moja 26 cm) - masa jest luźna. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 45-60 minut. Pasztet musi się zrumienić i dobrze ściąć. Studzimy i wkładamy do lodówki na noc. Kroimy następnego dnia :)