Wykonanie

Czy zdarza Wam się
mieć niezapowiedzianych w gości? Nie wpadajcie w panikę :) Są takie ciasta, które zawsze wychodzą i nie są czasochłonne, a do tego bardzo smakowite :) No i efekt końcowy na pewno zachwyci waszych gości :) Polecam to ciasto właśnie teraz, bo jest w sam raz na jesienne dni - porządna porcja
czekolady na pewno poprawi Wam nastrój :) P.S. W tym tygodniu niestety mam mały przestój w kuchni, akurat odbywa się tam remont :) Nie piekę, nie gotuję, tylko głodna w bałaganie koczuję :) Pozdrawiam wszystkich moich czytelników :)


Składniki:5
jajek1 szklanka
cukru280 g
mąki pszennej typ 5501 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
kakao1 szklanka
oleju40 dag obranych i pokrojonych w średnią kostkę
jabłekDodatkowo:3/4 tabliczki
białej czekolady3/4 tabliczki
gorzkiej czekoladyObie
czekolady roztopić w kąpieli
wodnej.Sypkie składniki wymieszać ze sobą i przesiać.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, dodać przesiane sypkie składniki i zmiksować, a następnie dodać
olej i
jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tarta. Piec w temp. 180° C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Po ostudzeniu na przemian polewać białą i
gorzką czekoladą.