ßßß Cookit - przepis na Mieszamy cukier z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mieszamy cukier z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji.

nazwa

Wykonanie

Trwa jeszcze Tłusty Czwartek i na szczęście mimo późnej pory zdążyłam :) Przepis na te wyśmienite paczki znalazłam tutaj . Pączki puszyste i mięciutkie, mniam :) To są jak dotychczas najlepsze pączki jakie robiłam :) Takie pączki "last "minute" :)
Składniki:
600 g mąki pszennej,
3 jajka,
10 g drożdży instant,
100 g masła,
70 g cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki spirytusu,
250 ml letniego mleka,
Dodatkowo:
1 l oleju do smażenia (użyłam rzepakowego),
konfitura (u mnie malinowa - oczywiście moja własna :)
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
3 łyżki wody gorącej.
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże instant i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, a na końcu roztopione masło (nie gorące) i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wałkujemy ciasto na ok. 1 cm (średnica 7-8 cm) i wykrawamy szklanką (wychodzi ok 25-30 sztuk). Odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Smażymy na oleju rozgrzanym do temp. 175 ° C, na rumiano :) Można podczas wałkowania ciasta podsypać delikatnie mąką, ale nie za dużo, maksymalnie do 2 łyżek. Ja w ogóle nie podsypuję. Jeszce ciepłe pączki nadziewamy konfiturą za pomącą szprycy :) i lukrujemy. Osobiście nie cierpię lukru, ale domownicy mnie przegłosowali :)
Moja rada:
Temperatura oleju nie może być za wysoka, bo pączki z zewnątrz będą spalone, a w środku surowe.
Składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową.
PS. No to przyznawać mi się, kto ile zjadł pączków w Tłusty Czwartek :)
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/02/paczusie-z-konfitura-malinowa.html