Wykonanie
Niedawno dostałam od rodziców pyszną
kapustę kiszoną - oczywiście ich własnej roboty,więc przyszedł mi do głowy pomysł, jak ją zaserwować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)

Składniki:1 op.
ciasta francuskiego,30 dag
kapusty kiszonej,1
marchewka,40 dag
pieczarek,2 łyżeczki
kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu),2 łyżeczki
miodu,
masło do wysmarowania formy,
oliwa z oliwek,
pieprz,
sól,
Kapustę szatkujemy, zalewamy
wodą i gotujemy przez ok. 1 h. W międzyczasie
pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy na suchą patelnie, tak żeby cała
woda z nich odparowała. Do
pieczarek dodajemy
oliwę oraz
cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Wszystko solimy i
pieprzymy, dodajemy obgotowaną
kapustę i startą na dużych oczkach
marchewkę. Przyprawiamy
kolendrą, słodzimy
miodem i dusimy na wolnym ogniu przez ok.15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz z
kapusty studzimy.Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy do wysmarowanej
masłem formy mufinkowej. Nadziewamy farszem i brzegi zakładamy do środka. Pieczemy przez 30 minut w 200 ° C. Można serwować na ciepło jak i na zimno :)