ßßß Cookit - przepis na Jaglane placuszki z pastą słonecznikową i kiełkami

Jaglane placuszki z pastą słonecznikową i kiełkami

nazwa

Wykonanie

Proste i szybkie danie, pod warunkiem że ma się pod ręką ugotowaną kaszę jaglaną ;) Ja ostatnio kaszę gotuję w większej ilości (ok. 2 szkl suchej kaszy, czyli mniej więcej 400g) i przechowuję w lodówce przez 3 dni. Polecam taki sposób, by nie gotować co chwilę kaszy :)
Składniki na ok. 20 niedużych placków:
2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego
2-3 łyżki mleka roślinnego (użyłam owsianego)
przyprawy: sól morska, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka
masło sklarowane do smażenia
Ponadto:
pasta z prażonego słonecznika i cebuli (przepis tutaj)
ulubione kiełki (u nas rzodkiewki)
Kaszę jaglaną zmiksowałam w malakserze z jajkiem. Doprawiłam solą, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Smażyłam na złoty kolor na sklarowanym maśle.
Podałam z pastą z prażonego słonecznika (w wersji bardziej dietetycznej - cebula nie została usmażona, a ugotowana w bardzo małej ilości wody z dodatkiem kurkumy; wody w garnuszku miałam tyle, by przykryła cebulę; dodałam do zmielonego słonecznika wraz z wodą i jeszcze raz zmieliłam) oraz z kiełkami rzodkiewki.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/10/jaglane-placuszki-z-pasta-sonecznikowa.html