ßßß
Tym razem postanowiłam zrobić focaccię z cukinią, ale w wersji wegańskiej (poprzednia wersja tutaj). Zamiast sera użyłam tofu; do farszu dodałam także płatki drożdżowe, które nadają lekko serowego posmaku. Wszystkim nam bardzo smakowało, a mojej młodszej córeczce nawet bardziej niż wersja z serem, za którym nie przepada.Składniki na ciasto:3 szkl mąki orkiszowej razowej (używam typ 2000)1/2 łyżeczki soli25g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru3-4 łyżki oliwywoda w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciastoSkładniki na farsz:2 cukinie, starte na grubych oczkach1 opakowanie tofu2 łyżki płatków drożdżowych2 ząbki czosnku, zmiażdżoneprzyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, tymianekDrożdże wkruszam do szklanki, dodaję łyżeczkę cukru, trochę wody i mąki; mieszam by powstała pasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam, by drożdże ruszyły na ok. 20 minut.Pozostałą mąkę mieszam z solą, następnie dodaję zaczyn drożdżowy, oliwę oraz wodę. Zagniatam ciasto. Ugniatam je ok. 5 minut, po czym odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1h.W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowuję farsz. Cukinię duszę na patelni, a gdy odparuje z niej prawie cały płyn dodaję zgniecione widelcem tofu, czosnek oraz płatki drożdżowe. Doprawiam solą morską i pieprzem do smaku.Wyrośnięte ciasto szybko zagniatam i dzielę na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkowuję.Na blasze kładę jedną warstwę ciasto, na nie wykładam farsz, posypuję tymiankiem i przykrywam drugą warstwą ciasta.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Podaję z sałatką.