Wykonanie

Tym razem postanowiłam zrobić focaccię z
cukinią, ale w wersji wegańskiej (poprzednia wersja tutaj). Zamiast
sera użyłam
tofu; do farszu dodałam także
płatki drożdżowe, które nadają lekko
serowego posmaku. Wszystkim nam bardzo smakowało, a mojej młodszej córeczce nawet bardziej niż wersja z
serem, za którym nie przepada.Składniki na ciasto:3 szkl
mąki orkiszowej razowej (używam typ 2000)1/2 łyżeczki
soli25g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru3-4 łyżki
oliwywoda w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciastoSkładniki na farsz:2
cukinie, starte na grubych oczkach1 opakowanie
tofu2 łyżki
płatków drożdżowych2 ząbki
czosnku, zmiażdżone
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
tymianekDrożdże wkruszam do szklanki, dodaję łyżeczkę
cukru, trochę
wody i
mąki; mieszam by powstała pasta o konsystencji gęstej
śmietany. Odstawiam, by
drożdże ruszyły na ok. 20 minut.Pozostałą
mąkę mieszam z
solą, następnie dodaję zaczyn
drożdżowy,
oliwę oraz
wodę. Zagniatam ciasto. Ugniatam je ok. 5 minut, po czym odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1h.W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowuję farsz.
Cukinię duszę na patelni, a gdy odparuje z niej prawie cały płyn dodaję zgniecione widelcem
tofu,
czosnek oraz
płatki drożdżowe. Doprawiam
solą morską i
pieprzem do smaku.Wyrośnięte ciasto szybko zagniatam i dzielę na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkowuję.Na blasze kładę jedną warstwę ciasto, na nie wykładam farsz, posypuję
tymiankiem i przykrywam drugą warstwą ciasta.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Podaję z
sałatką.