ßßß Cookit - przepis na Focaccia z cukinią. Wersja wegańska

Focaccia z cukinią. Wersja wegańska

nazwa

Wykonanie

Tym razem postanowiłam zrobić focaccię z cukinią, ale w wersji wegańskiej (poprzednia wersja tutaj). Zamiast sera użyłam tofu; do farszu dodałam także płatki drożdżowe, które nadają lekko serowego posmaku. Wszystkim nam bardzo smakowało, a mojej młodszej córeczce nawet bardziej niż wersja z serem, za którym nie przepada.
Składniki na ciasto:
3 szkl mąki orkiszowej razowej (używam typ 2000)
1/2 łyżeczki soli
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki oliwy
woda w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciasto
Składniki na farsz:
2 cukinie, starte na grubych oczkach
1 opakowanie tofu
2 łyżki płatków drożdżowych
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, tymianek
Drożdże wkruszam do szklanki, dodaję łyżeczkę cukru, trochę wody i mąki; mieszam by powstała pasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam, by drożdże ruszyły na ok. 20 minut.
Pozostałą mąkę mieszam z solą, następnie dodaję zaczyn drożdżowy, oliwę oraz wodę. Zagniatam ciasto. Ugniatam je ok. 5 minut, po czym odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1h.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowuję farsz. Cukinię duszę na patelni, a gdy odparuje z niej prawie cały płyn dodaję zgniecione widelcem tofu, czosnek oraz płatki drożdżowe. Doprawiam solą morską i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto szybko zagniatam i dzielę na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkowuję.
Na blasze kładę jedną warstwę ciasto, na nie wykładam farsz, posypuję tymiankiem i przykrywam drugą warstwą ciasta.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Podaję z sałatką.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/10/focaccia-z-cukinia-wersja-weganska.html