ßßß Cookit - przepis na Placki jedliśmy z syropem klonowym oraz świeżym ananasem.

Placki jedliśmy z syropem klonowym oraz świeżym ananasem.

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu upiekłam dynię, z której miąższ w większości został zużyty na ciasto dyniowe . Zostało go jeszcze trochę (ok. 1 szklanki), więc dodałam go do śniadaniowych placuszków, które zjedliśmy z dodatkiem świeżego ananasa i syropu klonowego. Wyszły bardzo smaczne!
Składniki (na ok. 30 małych placuszków):
1 szkl pure dyniowego (miałam upieczoną dynię)
2 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego
3 łyżki masła sklarowanego, rozpuszczonego
3/4 szkl wody /mleka roślinnego (użyłam mieszanki pół-na-pół)
2 łyżki cukru nierafinowanego (użyłam trzcinowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
3 łyżki mąki z amarantusa
ok. 3/4 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)
szczypta soli
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
do podania: syrop klonowy, ananas pokrojony w kawałeczki (zużyliśmy połowę sporego ananasa)
Dynię wymieszałam w malakserze z jajkami, rozpuszczonym masłem sklarowanym oraz mieszanką wody i mleka owsianego. Dodałam szczyptę soli oraz cukier i imbir, a następnie wmieszałam oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Odstawiłam na ok. 15-20 minut.
Na rozgrzanej i posmarowanej masłem sklarowanym patelni smażyłam małe placuszki (używałam jednorazowo porcji wielkości 1 łyżki stołowej), aż się zezłociły.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/02/sniadaniowe-placuszki-dyniowe-z.html