ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z pieczonej dyni. Z grzankami z razowego chleba

Zupa-krem z pieczonej dyni. Z grzankami z razowego chleba

nazwa

Wykonanie

Smaczna i pożywna zupa. Pomysł na wykonanie znalazłam tutaj, oczywiście nieco ją zmodyfikowałam. Nie miałam w domu ciecierzycy, więc podałam ją z tradycyjnymi grzankami, które zrobiłam z domowego razowego chleba. Dynia jaką użyłam była najzwyklejszą dynią, którą jeszcze jesienią przywieźliśmy ze wsi. Dodałam od siebie kawałek selera, bo bardzo lubię :) Zupa wszystkim nam bardzo smakowała. Przy najbliższej okazji spróbuję jednak wersji z ciecierzycą.
Składniki:
1 średnia dynia, obrana i pokrojona w kostkę
2 marchewki, wyszorowane i pokrojone w plastry (użyłam ekologicznych)
kawałek selera, wyszorowanego i pokrojonego w kostkę
8 ząbków czosnku, obranych
2 cebule, obrane i pokrojone w 4 części
oliwa
ok. 750 ml bulionu warzywnego (użyłam kostki ekologicznej)
2 łyżeczki suszonej kurkumy
po 1 łyżeczce suszonego tymianku i rozmarynu (zapomniałam dodać...)
olej lniany (dodany po lekkim ostudzeniu)
Warzywa (wraz z czosnkiem i cebulą) umieściłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polałam oliwą i wstawiłam na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W czasie gdy warzywa się piekły przygotowałam bulion, do którego następnie wrzuciłam upieczone warzywa i zmiksowałam blenderem.
Przelałam do miseczek i podałam z dodatkiem oleju lnianego oraz grzanek z chleba razowego.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/01/zupa-krem-z-pieczonej-dyni-z-grzankami.html