Wykonanie

Smaczna i pożywna zupa. Pomysł na wykonanie znalazłam tutaj, oczywiście nieco ją zmodyfikowałam. Nie miałam w domu
ciecierzycy, więc podałam ją z tradycyjnymi grzankami, które zrobiłam z domowego
razowego chleba.
Dynia jaką użyłam była najzwyklejszą
dynią, którą jeszcze jesienią przywieźliśmy ze wsi. Dodałam od siebie kawałek
selera, bo bardzo lubię :) Zupa wszystkim nam bardzo smakowała. Przy najbliższej okazji spróbuję jednak wersji z
ciecierzycą.Składniki:1 średnia
dynia, obrana i pokrojona w kostkę2
marchewki, wyszorowane i pokrojone w plastry (użyłam ekologicznych)kawałek
selera, wyszorowanego i pokrojonego w kostkę8 ząbków
czosnku, obranych2
cebule, obrane i pokrojone w 4 części
oliwaok. 750 ml
bulionu warzywnego (użyłam kostki ekologicznej)2 łyżeczki suszonej
kurkumypo 1 łyżeczce suszonego
tymianku i
rozmarynu (zapomniałam dodać...)
olej lniany (dodany po lekkim ostudzeniu)Warzywa (wraz z
czosnkiem i
cebulą) umieściłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polałam
oliwą i wstawiłam na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.W czasie gdy warzywa się piekły przygotowałam
bulion, do którego następnie wrzuciłam upieczone warzywa i zmiksowałam blenderem.Przelałam do miseczek i podałam z dodatkiem
oleju lnianego oraz grzanek z
chleba razowego.