ßßß
Smaczna i pożywna zupa. Pomysł na wykonanie znalazłam tutaj, oczywiście nieco ją zmodyfikowałam. Nie miałam w domu ciecierzycy, więc podałam ją z tradycyjnymi grzankami, które zrobiłam z domowego razowego chleba. Dynia jaką użyłam była najzwyklejszą dynią, którą jeszcze jesienią przywieźliśmy ze wsi. Dodałam od siebie kawałek selera, bo bardzo lubię :) Zupa wszystkim nam bardzo smakowała. Przy najbliższej okazji spróbuję jednak wersji z ciecierzycą.Składniki:1 średnia dynia, obrana i pokrojona w kostkę2 marchewki, wyszorowane i pokrojone w plastry (użyłam ekologicznych)kawałek selera, wyszorowanego i pokrojonego w kostkę8 ząbków czosnku, obranych2 cebule, obrane i pokrojone w 4 częścioliwaok. 750 ml bulionu warzywnego (użyłam kostki ekologicznej)2 łyżeczki suszonej kurkumypo 1 łyżeczce suszonego tymianku i rozmarynu (zapomniałam dodać...)olej lniany (dodany po lekkim ostudzeniu)Warzywa (wraz z czosnkiem i cebulą) umieściłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polałam oliwą i wstawiłam na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.W czasie gdy warzywa się piekły przygotowałam bulion, do którego następnie wrzuciłam upieczone warzywa i zmiksowałam blenderem.Przelałam do miseczek i podałam z dodatkiem oleju lnianego oraz grzanek z chleba razowego.