ßßß
Pyszne risotto! Nie wiem czy to zasługa okrągłego ryżu, czy nie, ale wyszło na prawdę baaaardzo smaczne. Piekę zwykle więcej buraków (ok. 1 kg) i potem przechowuję je przez kilka dni w lodówce, by mieć pod ręką gdy przyjdzie mi pomysł na jakieś danie (resztę upieczonych w tej porcji buraków wykorzystałam do tarty, która w następnym poście).Składniki na risotto (na 4-5 porcji):1 szkl ryżu brązowego (użyłam okrągłego), można go namoczyć by się szybciej ugotował2 duże cebule, posiekanekawałek imbiru, zmiażdżony2 ząbki czosnku, zmiażdżoneoliwa1 łyżka masła (niekoniecznie)ok. 500 ml bulionu warzywnego (użyłam kostki ekologicznej)do podania: liście roszponki /sałaty /rukoliSkładniki sałatki:ok. 400 g upieczonych buraków, obrane i pokrojone w kostkę4-5 ogórków kiszonych, pokrojone w półplasterki1/2 pęczka koperku, posiekanego2 łyżki oleju lnianegoszczypta pieprzu ziołowegoCebulę zeszkliłam na oliwie z dodatkiem masła (jeśli danie ma być wegańskie należy masło ominąć). Dodałam imbir oraz czosnek, a następnie ryż. Smażyłam 3-4 minuty, po czym zalałam bulionem warzywnym. Dusiłam na wolnym ogniu (pod przykryciem), aż ryż wchłonął cały płyn.Buraki i ogórki wymieszałam w misce, dodałam koperek. Doprawiłam pieprzem oraz olejem lnianym. Można ewentualnie dosolić do smaku, ale według mnie nie jest to konieczne (ogórki kiszone są dość słone).Ryż ułożyłam na liściach roszponki. Podałam z sałatką.