Wykonanie

Przepyszna zupa krem na bazie
słonecznika. Przepis pochodzi z książki Bożeny Żak-Cyran Jedz i żyj zgodnie z
porami roku . Lekko ją zmodyfikowałam. Bardzo polecam!Składniki:2l wrzątku3 średnie
marchewki, pokrojone w kostkę1 mała
pietruszka, pokrojona w kostkę1 szkl łuskanego
słonecznika1 mała czarna
rzepa, pokrojona w kostkękawałek
selera, pokrojony w kostkę1 łyżka utartego korzenia
imbiru1/2 łyżeczki
soli morskiej2 łyżki
sosu sojowego (użyłam tamari)2 łyżki
soku z cytrynydodatkowo do podania: uprażony
słonecznik,
olej lniany, zielona
pietruszka /koperekDo wrzątku wrzuciłam warzywa (
marchew,
pietruszkę,
rzepę,
seler) i
słonecznik (w kolejności w jakiej wymieniłam je w przepisie). Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na wolnym ogniu ok. 20 minut.Następnie doprawiłam zupę
imbirem (z mniej więcej połowy wycisnęłam sok, resztę wrzuciłam do zupy),
solą morską,
sosem sojowym oraz
sokiem z cytryny. Zmiksowałam blenderem.Przelałam zupę do miseczek i dodałam uprażony
słonecznik,
pietruszkę (lub
koperek - w zależności co kto woli) oraz
olej lniany.