ßßß
Przepyszna zupa krem na bazie słonecznika. Przepis pochodzi z książki Bożeny Żak-Cyran Jedz i żyj zgodnie z porami roku . Lekko ją zmodyfikowałam. Bardzo polecam!Składniki:2l wrzątku3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę1 szkl łuskanego słonecznika1 mała czarna rzepa, pokrojona w kostkękawałek selera, pokrojony w kostkę1 łyżka utartego korzenia imbiru1/2 łyżeczki soli morskiej2 łyżki sosu sojowego (użyłam tamari)2 łyżki soku z cytrynydodatkowo do podania: uprażony słonecznik, olej lniany, zielona pietruszka /koperekDo wrzątku wrzuciłam warzywa (marchew, pietruszkę, rzepę, seler) i słonecznik (w kolejności w jakiej wymieniłam je w przepisie). Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na wolnym ogniu ok. 20 minut.Następnie doprawiłam zupę imbirem (z mniej więcej połowy wycisnęłam sok, resztę wrzuciłam do zupy), solą morską, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Zmiksowałam blenderem.Przelałam zupę do miseczek i dodałam uprażony słonecznik, pietruszkę (lub koperek - w zależności co kto woli) oraz olej lniany.