ßßß Cookit - przepis na Szybkie warzywa z kaszą gryczaną i smażonym tofu, czyli kuchnia polsko-orientalna

Szybkie warzywa z kaszą gryczaną i smażonym tofu, czyli kuchnia polsko-orientalna

nazwa

Wykonanie

Szybkie i proste danie. W sam raz na po-świąteczne odpoczywanie w kuchni ;) Do wykonania przydałby się wok, którego niestety nie mam (może zażyczę sobie na następne Święta? :)) Połączenie kaszy i warzyw przygotowanych w nieco orientalny sposób nie jest zbyt oczywiste, ale wyszło smacznie. Mnie i córeczkom bardzo smakowało obsmażone, a wcześniej marynowane tofu. Mąż za tofu nie przepada - i ta forma go do siebie nie przekonała (dostał więc porcję bez tofu i też ją ocenił jako bardzo smaczną). Polecamy!
Składniki (na 4-5 porcji):
1 szkl kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanej w 2 szkl wody
1 łyżka masła
kawałek imbiru, starty
1 duża marchew, pokrojona w słupki
kawałek brokuła, pokrojony na mniejsze kawałki
1/2 dużego pora, pokrojony w półplasterki
2 łyżki pędów bambusa (niekoniecznie)
2 łyżki sosu sojowego (użyłam shoyu)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
olej rzepakowy
1 opakowanie wędzonego tofu (ok. 190g)
2-3 łyżki mąki (użyłam orkiszowej)
Zaczęłam od przygotowania marynaty do tofu: wymieszałam sos sojowy z octem balsamicznym, sokiem z cytryny, miodem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i 1 łyżką oleju rzepakowego. Pokrojone w ok. 0.5cm plasterki tofu posmarowałam marynatą z obu stron, zalałam resztą i odstawiłam na kilka minut (w tym czasie przygotowałam sobie warzywa i wstawiłam kaszę gryczaną). Następnie tofu obtaczałam w mące, każdy plaster pokroiłam na 3 części. Smażyłam na złoty kolor na oleju rzepakowym. Zdjęłam z patelni, a następnie smażyłam na niej warzywa.
Na patelnię wylałam odrobinę oleju rzepakowego, wrzuciłam marchew i imbir. Dusiłam 2-3 minuty, po czym dodałam brokuł, por i pędy bambusa. Smażyłam pod przykryciem aż warzywa nieco zmiękły, ale nadal pozostały al dente. Do warzyw dodałam marynatę w której marynowało się tofu oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Wyłączyłam gaz i odstawiłam pod przykryciem.
Do ugotowanej kaszy dodałam łyżkę masła.
Na talerze wyłożyłam kaszę i warzywa oraz usmażone tofu.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/12/szybkie-warzywa-z-kasza-gryczana-i.html