ßßß Cookit - przepis na Glazurowane marchewki według przepisu Gordona Ramsay'a

Glazurowane marchewki według przepisu Gordona Ramsay'a

nazwa

Wykonanie

Cenię sobie przepisy Gordona Ramsay'a, bo dzięki nim z prostych składników można wyczarować dania, które są rajem dla podniebienia. Nie przepadam za gotowaną marchewką a marchewka do obiadu? Jeszcze wczoraj powiedziałabym - odpada... Na szczęście nie gotuję tylko dla siebie, dzięki czemu w ogóle zrealizowałam ten przepis. ;-) Niby zwykłe, proste składniki a efekt bardzo ciekawy. Koleżanka poradziła mi by dodać coś, co przełamie słodki smak, dodałam więc ocet balsamiczny, ale myślę, że z sokiem cytrynowym byłyby równie smaczne. Można przygotować je wcześniej i odgrzać tuż przed obiadem.
(przepis na 2 porcje)
3 sporej wielkości marchewki
1,5 łyżki masła
1 łyżka miodu
łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
sól, pieprz
1. Marchewki obieramy, przekrawamy w połowie, kroimy wzdłuż na ćwiartki.
2. Gotujemy je w osolonej wodzie około 10-15 minut. Wodę odcedzamy.
3. Na patelni roztapiamy masło, na które wrzucamy marchewki. Mieszamy by dokładnie pokryły się masłem. Solimy i pieprzymy do smaku.
4. Dodajemy miód i ocet/cytrynę. Ponownie mieszamy. Trzymamy marchewki na patelni jeszcze kilka minut, aż zaczną brązowieć i się rumienić.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/02/glazurowane-marchewki-wedug-przepisu.html