ßßß
Chciałam zrobić pierogi tylko z mąki razowej. Dotychczas zwykle mieszałam razową pół na pół z białą, ale od jakiegoś czasu w mojej kuchni nie ma białej mąki, więc postanowiłam podjąć wyzwanie i ulepić pierogi bez jej dodatku. Do ciasta dodałam trochę mąki gryczanej i użyłam gorącej wody. Jako farsz - soczewica w nieco indyjskim wydaniu. Bardzo smaczne połączenie!Składniki na ciasto (na ok. 32 szt.):2.5 szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)0.5 szkl mąki gryczanej1/2 łyżeczki soli1 szkl wrzącej wody2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianejSkładniki na farsz:1 cebula, drobno posiekana1.5 filiżanki czerwonej soczewicy3 filiżanki wody, gorącej1 duży ząbek czosnku, zmiażdżonykawałek imbiru, drobno posiekany2 łyżki oliwyprzyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki garam masala, szczypta pieprzu cayenne, kmin rzymski, kolendraZaczęłam od przygotowania farszu, by zdążył ostygnąć. Cebulę zeszkliłam na oliwie wraz z imbirem, dodałam przyprawy oraz soczewicę - smażyłam na małym ogniu ok. 7-8 minut, po czym zalałam wrzątkiem. Gotowałam na wolnym ogniu aż soczewica wchłonęła prawie cały płyn (ok. 15-20 minut). Dodałam kaszkę kukurydzianą i czosnek. Odstawiłam, by farsz wystygł.Aby przygotować ciasto do miski wsypałam 1.5szkl mąki orkiszowej oraz 0.5 szkl mąki gryczanej, stopniowo dodałam szklankę wrzątku, mieszając cały czas łyżką. Powstała mi mniej więcej kulka. Odstawiłam ją i poczekałam aż ostygnie. Następnie stopniowo dodawałam pozostałą 1 szkl mąki orkiszowej i zagniotłam elastyczne ciasto. Odstawiłam je na 20-30 minut.Ciasto wałkowałam posypując mąką. Pokroiłam na prostokąty /kwadraty (zależy jak mi się rozwałkowało...), na każdym umieściłam po ok. 1 kopiastej łyżeczce farszu i skleiłam.Pierogi gotowałam w osolonym wrzątku, ok.1 minuty po wypłynięciu, wyłowiłam i dodałam masła (weganie mogą użyć jakiegoś innego tłuszczu :))