ßßß
Rozpoczynamy sezon grzybowy ;) Dziś pyszna zupa krem!Składniki (na 5-6 porcji):500g świeżych grzybów, pokrojonych1 cebula, posiekana2 małe marchewki, pokrojone w kostkę1 pietruszka, pokrojona w kostkę2 łyżki oliwyok. 2,5l wrzątkuprzyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól morska, kurkuma, tymianek, paprykaok. 150g makaronu, ugotowanego (użyłam pełnoziarnistych świderków)Na oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam połowę grzybów i chwilę smażyłam (aż nie zagotowała mi się woda ;)). Dodałam pozostałe grzyby i zalałam wrzątkiem. Do garnka dorzuciłam przyprawy i warzywa. Gotowałam na małym ogniu aż grzyby były odpowiednio miękkie (nie wiem dokładnie jak długo, ponieważ obudziła się moja młodsza córeczka i musiałam iść ją utulić; nie miałam czasu spojrzeć na zegarek). Zupę zmiksowałam blenderem. Do gotowej zupy dodałam makaron.