Wykonanie
Nie wiem czy można szybciej przygotować jakiś deser ;) W tym wypadku wystarczy umyć
owoce (u nas tym razem
borówki amerykańskie i
maliny) i przygotować posypkę
orzechowo-
kakaową. Dziś miałam pod ręką
orzechy nerkowca, ale często wykorzystuję
orzechy włoskie lub
migdały; myślę, że każde inne
orzechy też się nadadzą. Użyłam również
syropu z agawy, ale zamiast niego można użyć
miodu lub
syropu klonowego.
Kakao zawsze najwyższej jakości, surowe (raw) i chodowane bez parabenów. Proste i pyszne :)Składniki:dowolne
owoce, dostępne w sezonie (np.
jagody,
borówki,
maliny,
brzoskwinie, nektaryny,
banany) - większe należy pokroić na mniejsze kawałkigarść
orzechów nerkowca /włoskich /pekan lub
migdałów (mogą być ze skórką)2-3 łyżki
syropu z agawy /klonowego /mioduszczypta
soli1 kopiasta łyżeczka
kakao (najlepiej raw)
Owoce myję i wkładam do miseczek.
Orzechy miksuję (nie na proszek, zostawiam małe drobinki), dodaję substancję słodzącą,
sól i
kakao. Jeszcze raz szybko miksuję, by wymieszać składniki. Posypuje
owoce i natychmiast podaję :)Jeśli posypki wyjdzie za dużo, zawsze można z niej ulepić kuleczki
czekoladowe :)