Wykonanie

Tym razem
tarta kalafiorowa - nasza wczorajsza kolacja.
Tarta na kruchym,
razowym cieście. Jeżeli nie mamy
mąki owsianej czy jęczmiennej zawsze możemy zrobić ciasto tylko z jednego rodzaju
mąki. Najczęściej używam
mąki pszennej lub orkiszowej (oczywiście obie
razowe, najlepiej typ 2000 lub graham, typ 1850). Bardzo ją lubi moja młodsza córeczka, która jeszcze nie ma wszystkich zębów. Dla niej konsystencja tarty jest idealna ;)Składniki na ciasto:1,5 szkl
mąki pszennej razowej (typ 2000)0,5 szkl
mąki owsianej razowej /jęczmiennej razowej /orkiszowej razowej1/2 łyżeczki
soli4-5 łyżek
oliwywodaSkładniki na farsz:1
cebula, posiekana w kostkę1 ząbek
czosnku, zmiażdżony1 mały
kalafior (lub 1/2 dużego), starty na grubych oczkach1 łyżka
oliwy /masła sklarowanego1 łyżeczka
suszonej szałwiisól,
pieprz3
jajka, najlepiej od "szczęśliwych" kurMieszam oba rodzaje mąk z
solą, dodaję
oliwę i taką ilość
wody by zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem, a następnie podpiekam w temp. 180 stopni przez 20 minut.Zwykle wcześniej (albo w trakcie jak podpieka się spód tarty) przygotowuję farsz. Na
oliwie lub sklarowanym
maśle podsmażam
cebulę, następnie dodaję
czosnek i starty
kalafior i duszę przez ok. 10-15 minut. Ze względu na małą córeczkę (prawie 17-to miesięczną) przygotowuję nieco bardziej miękki
kalafior. Gdyby nie ona,
kalafior byłby bardziej al dente (i taki też polecam). Dodaję
przyprawy, lekko studzę i mieszam z
jajkami. Tak przygotowany farsz wylewam na podpieczonę tartę i wkładam ponownie do piekarnika, tym razem na 25 minut (temperatura nadal 180 stopni).Tartę podaję z
sałatką. Ostatnio taką :)Przepis znaleziony w książce "Przemytnicy na wakacjach", M. Mrozowska-Szaciłło, M. Szaciłło (Wydawnictwo 1000stopni, 2011); uległ lekkim modyfikacjom ;)