Wykonanie
wilgotne i puszysteNa ostatni dzień sierpnia chciałbym dać Wam przepis na bardzo smaczne, wilgotne i mocno piernikowe ciasto z dyni. Jeśli obawiacie sie, że warzywo będzie silnie wyczuwalne, to chcę Was pozbawić obaw -
dynia nadaje głównie wilgoci, może lekkiego posmaku, ale wszystko skąpanie jest w miodzie i
przyprawie do piernika, więc bliżej temu ciastu do rzeczonego piernika niż na przykład marchwiaka, w którym
marchew wyczuwalna jest znacznie mocniej.Przepis to kontaminacja dwu przepisów: z Małej
Cukierenki [ tutaj ] oraz Kwestii Smaku [ tutaj ].

Składniki:2 szklanki
mąkipół łyżeczki
sodyszczypta
solipół szklanki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika [lub po 1/2 łyżeczki zmielonej
gałki muszkatołowej i zmielonych
goździków]1/2 szklanki
żurawinyskórka starta z dwóch
mandarynek3/4 szklanki puree z dyni [przepis poniżej]1/2 szklanki naturalnego
miodu1/3 szklanki
jogurtu1/4 szklanki
oleju2
jajkamigdałowa kruszonka:1/4 szklanki pokruszonych
płatków migdałowych1,5 łyżki schłodzonego
masła2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu1,5 łyżki
mąki
Puree z dyni [na początek]
Dynię [wystarczą 2-3 kawałki średniej wielkości, ok. 400-500g - na oko ;)] umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego do 200 o C i piec przez ok. godzinę. Następnie wyjąć, przestudzić i rozwinąć, a następnie wystudzić całkowicie. Zimną
dynię obrać ze skórki i zmiksować w blenderze.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
sodą,
solą,
cukrem,
cynamonem,
przyprawą do piernika,
żurawiną i skórką z
mandarynek. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać puree z dyni,
miód,
jogurt,
olej i
jajka. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników (niezbyt dokładnie).Następnie ciasto wylać do keksówki wyłożonej (tylko spód) papierem do pieczenia.Kruszonka :Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać w miseczce. Dodać
masło i rozcierać palcami do powstania kruszonki. Kruszonką posypać wierzch ciasta.Całość wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec ok. 60-75 min. (w zależności od wielkości formy). Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem.Wystudzić, wyjąć z formy, odcinając boki. Kroić na szerokie plastry i zajadać :).
