Wykonanie
ciasto
czekoladowe z
gruszkami w
winiePrzepis na ciasto pochodzi z cytowanej już kilka
razy książki "Iveta a české sladkosti". Pani Iveta na wierzch proponuje
gruszki z kompotu, także obgotowane w
winie. Ja z braku takowych oraz dla lepszego smaku postawiłem na świeże
gruszki. Wyszło bardzo smacznie! :). A! i jak zwykle zmieniam nieco proporcje :).

Składniki na spód:200 g miękkiego
masła150 g
cukru pudru4
jajka225 g
mąki1 łyżka
proszku do pieczenie3 łyżki
kakaowierzch:4
gruszki300 ml białego słodkiego lub półsłodkiego
winakilka łyżek
cukru (opcjonalnie)1 laska
cynamonu (lub 2 łyżeczki startego)5
goździków5-6 łyżek
żelatynyok. 100 g
gorzkiej czekoladyNajlepiej rozpocząć przygotowywanie ciasta od wierzchu, bo musi on wystygnąć i zgęstnieć [dałem mniej
żelatyny, więc musiał postać całą noc, żeby dało się go wyłożyć na ciasto].
Gruszko obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podsmażyć chwilę. Wlać
wino, wrzucić przepołowioną laskę
cynamonu i
goździki. Pogotować ok. 10 min. Zdjąć z ognia, wyłowić
cynamon oraz
goździki. Odlać ok. 200 ml soku, a następnie zblendować
gruszki. Dosłodzić do smaku, jeśli uznamy to za konieczne. Przestudzić lekko. Do odmierzonego (ciepłego, ale nie gorącego!) soku wsypać
żelatynę i poczekać aż napęcznieje, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia (można nieco podgrzać). Wlać sok z
żelatyną do
gruszek i dokładnie wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia.Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło utrzeć z
cukrem. Dodawać kolejno po
jajku i miksować. Następnie stopniowo wsypywać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Wymieszać mikserem.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać (nie należy pozostawiać górki na środku, bo to miejsce wyrasta najbardziej). Piec przez ok. 50-55 min. Po upieczeniu wystudzić całkowicie.Na zimne ciasto wyłożyć przygotowane wcześniej
gruszki i posypać startą
czekoladą. Przechowywać w lodówce.

