Wykonanie
ciasto
orzechowe ze
śliwkamiZasadniczo nie przepadam za
śliwkami, ale to ciasto jest zabójcze i zagości u mnie na pewno jeszcze nie raz. Puszyste, nie za słodkie i po prostu smaczne.
Śliwki poza sezonem można zastąpić np.
jabłkami, choć nie ukrywam, że najlepiej sprawdzi się jednak
śliwka :).
Składniki:100 g
orzechów włoskich400 g
śliwek węgierek (umytych i przepołowionych)200 g miękkiego
masła100 g
cukru białego4 łyżeczki
cukru wanilinowego250 g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
mleka3
jajkałyżka
cukru brązowego do posypania [może być też biały]1 płaska łyżeczka
cynamonuOrzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić, a następnie posiekać nożem lub zmiksować w blenderze.
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem
jajka i powoli, ciągle ucierając dodawać je do
masła.
Mąkę przesiać, wymieszać z
orzechami i
proszkiem do pieczenia, a następnie dodawać, wciąż miksując, na przemian z
mlekiem do masy jajecznej.Tortownicę wysmarować
masłem lub
margaryną i wysypać
mąką. Przełożyć ciasto do tortownicy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć
śliwki skórką do dołu.W małym naczyniu wymieszać łyżkę
cukru z
cynamonem. Posypać tą mieszanką ciasto.Piec ok. 45 min. w 170-180 o C.Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem [dla mnie bez niego jest wystarczająco słodkie].