Wykonanie
tarta z
truskawkami i kremem panna cottaSezon
truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstwa. Tartę z
truskawkami robi się bardzo szybko, a jest naprawdę smaczna. Ponadto przepis ten można wykorzystać także z innymi
owocami :).

Składniki na ciasto:

ok. 300 g
mąki pszennej130 g
masła1
jajko2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowegoszczypta
soli na wierzch:200 ml
śmietanki 30%3 łyżeczki
żelatyny1/3 szklanki
wodypół szklanki
cukru pudru3 łyżeczki
cukru wanilinowego (lub nasiona z
laski wanilii)ok. kilograma
truskawek1
kiwi lub
banan [
banan należy skropić
sokiem z cytryny, aby nie zrobił się czarny]Kruchy spód:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę
masło,
cukier puder,
cukier wanilinowy, szczyptę
soli oraz
jajko. Zagnieść kruche ciasto, a następnie rozwałkować i przełożyć do formy na tartę (można też wylepiać spód kawałkami ciasta). Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Schłodzić w lodówce na czas nagrzewania piekarnika. Piec w 200 o C przez 20 min. Przestudzić.Na wierzch:
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Postawić na ogniu i dodać
śmietankę, a następnie
cukier i nasiona
wanilii (lub
cukier wanilinowy). Pogotować chwilę, mieszając. Krem zostawić do wystygnięcia, po czym włożyć na ok. 15-20 min. do lodówki, aby zgęstniał.Gęstniejący krem rozprowadzić po wierzchu tarty. Na kremie układać
owoce. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
