muffiny w całości truskawkowe z migdałową kruszonkąJeszcze jedna truskawkowa obsesja. Zapewniam, że wkrótce pojawi się coś bez truskawek. Jednak tym razem, pókiowoce są, korzystam. Muffiny są bardzo truskawkowe i pachną zabójczo, a ich dodatkową zaletą jest to, że pozwalają przetrwać truskawkom dużo dłużej ;).[Przepis na kruszonkę pochodzi z bloga Bo(ro)n Appétit .]Składniki na muffiny:2 jajka125 g masła2-3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki białego cukru3 łyżeczki cukru wanilinowego3/4 szklanki jogurtu naturalnego (ok. 200 ml)szklanka zmiksowanych truskawek na kruszonkę:3 łyżki zimnego masłapół szklanki mąki3 łyżki cukru (może być brązowy)2 garści płatków migdałówSkładniki na kruszonkę zagnieść i schować do lodówki na czas przygotowywania ciasta.Masło rozpuścić w garnku, zestawić z ognia. Truskawki zmiksować z jogurtem naturalnym, dodać do masła. Wbić do płynnej masy jajka i wymieszać dokładnie (najprościej będzie widelcem).Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszać.Do suchych składników wlać mokre (masę jogurtowo-maślaną) i wymieszać niezbyt dokładnie (powinny pozostać grudki). Gotowe ciasto nakładać do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek na muffiny do ok. 3/4 wysokości.Przed włożeniem do piekarnika muffiny posypać kruszonką.Piec przez 25-30 min. w 200 o C.