ßßß Cookit - przepis na muffiny truskawkowe

muffiny truskawkowe

nazwa

Wykonanie

muffiny w całości truskawkowe z migdałową kruszonką
Jeszcze jedna truskawkowa obsesja. Zapewniam, że wkrótce pojawi się coś bez truskawek. Jednak tym razem, póki owoce są, korzystam. Muffiny są bardzo truskawkowe i pachną zabójczo, a ich dodatkową zaletą jest to, że pozwalają przetrwać truskawkom dużo dłużej ;).
[Przepis na kruszonkę pochodzi z bloga Bo(ro)n Appétit .]
Składniki na muffiny:
2 jajka
125 g masła
2-3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki białego cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3/4 szklanki jogurtu naturalnego (ok. 200 ml)
szklanka zmiksowanych truskawek na kruszonkę:
3 łyżki zimnego masła
pół szklanki mąki
3 łyżki cukru (może być brązowy)
2 garści płatków migdałów
Składniki na kruszonkę zagnieść i schować do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Masło rozpuścić w garnku, zestawić z ognia. Truskawki zmiksować z jogurtem naturalnym, dodać do masła. Wbić do płynnej masy jajka i wymieszać dokładnie (najprościej będzie widelcem).
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Do suchych składników wlać mokre (masę jogurtowo-maślaną) i wymieszać niezbyt dokładnie (powinny pozostać grudki). Gotowe ciasto nakładać do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek na muffiny do ok. 3/4 wysokości.
Przed włożeniem do piekarnika muffiny posypać kruszonką.
Piec przez 25-30 min. w 200 o C.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/06/muffiny-truskawkowe.html