Wykonanie
szarlotka na kruchym cieścieBardzo tradycyjna, dość szybka w przygotowaniu i niedroga - szarlotka. Jako że
jabłka dostępne są u nas przez cały rok, można ją zrobić w dowolnym momencie. Pamiętajmy jedynie o tym, by na szarlotkę wybierać mniej słodkie (a nawet ciut kwaskowate)
jabłka.

Składniki:250-300 g
mąki pszennej (niecałe 2 szklanki)125-135 g
masła roślinnego w temperaturze pokojowejmniej niż 1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
żółtko1-2 łyżki gęstej
śmietany [może być 12%]ok. 1 kg
winnych jabłek2-3 łyżki
brązowego cukru [jeśli
jabłka nie są zbyt kwaśne, wystarczą dwie]1-2 łyżeczki
cynamonumniej niż pół łyżeczki
gałki muszkatołowej2-3 łyżki
rumu (opcjonalnie)
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę
masło i posiekać nożem. Wbić
żółtko i zagnieść gładkie ciasto. W czasie ugniatania dodawać stopniowo
śmietanę do momentu aż ciasto przestanie być zbyt suche [nie wolno dodać za dużo, żeby nie stało się nazbyt lepkie; jeśli tak by się zdarzyło, należy dodać nieco
mąki]. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 1:3. Większą część ciasta (2/3) rozwałkować i wykleić nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę (o wymiarach o. 28 x 23 cm). Blachę wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto (1/3) zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania
jabłek (ok. 20-30 min.).
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużego garnka, dodać
cukier,
cynamon,
gałkę muszkatołową i podsmażyć (nie za długo, aby się nie rozpadły). Zdjąć z gazu i dodać
rum. Dokładnie wymieszać.
Jabłka wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto w blasze. Na wierzch zetrzeć wyjęty z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta. Całość piec godzinę w 180 o C.
