ßßß Cookit - przepis na tarta serowa

tarta serowa

nazwa

Wykonanie

tarta z nadzieniem serowym
Składniki:
ok. 500 g mąki orkiszowej
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki cukru białego (lub brązowego)
2 jajka
2 łyżki octu
300 g margaryny
500 g miękkiego twarogu
ok. 3 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
skórka z 1 cytryny
sok z połówki cytryny
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną w kostkę margarynę, miód, 2 łyżeczki cukru, ocet, 2 żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste, należy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno bez problemu dać się rozwałkować. Schłodzić ciasto w lodówce przez godzinę.
Ser zmiksować z 3 łyżkami cukru trzcinowego oraz cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do sera, mieszając łyżką. Następnie dodać startą skórkę ze sparzonej uprzednio cytryny oraz sok z połówki cytryny. [Masę serową można jeszcze dosłodzić wedle uznania.]
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na ok. 5 mm i wykleić nim formę na tartę. Na ciasto wyłożyć masę serową i rozłożyć równomiernie. Pozostałą część ciasta (1/3) rozwałkować na koło wielkości formy lub ciut większe. Na środku można wyciąć ozdobny wzorek (np. kwiatek) foremką. Płat ciasta przenieść, z pomocą wałka (nawijając na niego ciasto) na tartę. Skleić brzegi.
[Ciasto można posmarować przed włożeniem do piekarnika rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem brązowym lub trzcinowym.]
Piec ok. 40 min. w 180 o C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/02/tarta-serowa.html