Wykonanie
tarta z nadzieniem
serowym
Składniki:

ok. 500 g
mąki orkiszowej3 łyżki płynnego
miodu2 łyżeczki
cukru białego (lub brązowego)2
jajka2 łyżki
octu300 g
margaryny500 g miękkiego
twaroguok. 3 łyżek
cukru trzcinowego2 łyżeczki
cukru wanilinowegoskórka z 1
cytrynysok z połówki
cytrynycukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną w kostkę
margarynę,
miód, 2 łyżeczki
cukru,
ocet, 2
żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste, należy dodać jeszcze trochę
mąki. Ciasto powinno bez problemu dać się rozwałkować. Schłodzić ciasto w lodówce przez godzinę.
Ser zmiksować z 3 łyżkami
cukru trzcinowego oraz
cukrem wanilinowym.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do
sera, mieszając łyżką. Następnie dodać startą skórkę ze sparzonej uprzednio
cytryny oraz sok z połówki
cytryny. [Masę
serową można jeszcze dosłodzić wedle uznania.]Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na ok. 5 mm i wykleić nim formę na tartę. Na ciasto wyłożyć masę
serową i rozłożyć równomiernie. Pozostałą część ciasta (1/3) rozwałkować na koło wielkości formy lub ciut większe. Na środku można wyciąć ozdobny wzorek (np. kwiatek) foremką. Płat ciasta przenieść, z pomocą wałka (nawijając na niego ciasto) na tartę. Skleić brzegi.[Ciasto można posmarować przed włożeniem do piekarnika rozkłóconym
jajkiem i posypać
cukrem brązowym lub trzcinowym.]Piec ok. 40 min. w 180 o C. Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.