ßßß
Składniki na ciasto:200 g mąki z ciecierzycy100 g mąki gryczanej150 g mąki ryżowejłyżeczka soli250 ml wody1 łyżeczka cukru brązowego1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy)30 g drożdży+ mąka do posypywania (ja użyłam ryżowej)Farsz:2 cebule1 mała cukiniapół puszki groszkułyżka oleju kokosowegosól, pieprz do smakuWykonanie:Zaczynamy od ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, siemię. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie następnie dodajemy do miski.Wszystkie składniki zagniatamy, zajmie to około 10 min. Ciasto powinno odchodzić od ręki, jeśli tak nie jest dodajemy jeszcze odrobinę mąki.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na mniej więcej godzinę.Podczas gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do momentu aż się przyrumieni. Następnie kroimy cukinię, na dosyć małe kawałeczki. Dodajemy do cebuli i podsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pod sam koniec dorzucamy groszek, mieszamy.Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy. Dużą szklanką lub miską wycinamy kółka. Mniej więcej łyżkę farszu kładziemy na jedną stronę kółka i dokładnie zaklejamy brzegi pieroga. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pierogi pieczemy w temp 210 st przez około 15-18 min.Smacznego!