Wykonanie
Bułki, albo cebularze. Jak kto woli :-) Kilka składników, nie za dużo pracy. Posmak
mąki gryczanej bardzo lekko wyczuwalny.Składniki:200 g
mąki gryczanej250 ml ciepłej
wody2 łyżki
siemienia lnianego15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru brązowego1-2 łyżeczki
soli2 łyżki
czosnku niedźwiedziego1 duża
cebula (pokrojona drobno)*
pieprzWykonanie:
Siemię lniane mielimy w młynku do
kawy.
Mąkę,
sól, zmielone siemię,
cukier i
czosnek wsypujemy do naczynia.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, mieszamy dokładnie i dolewamy do naczynia z
mąką. Całość mieszamy, następnie łyżką wykładamy na blachę (ja swoje podzieliłam na 6 porcji). Ciasto nie jest bardzo rzadkie, ale formować rękami też się nie da. Dlatego najlepiej nałożyć łyżką. Na wierzch kładziemy posiekaną
cebulę, posypujemy
pieprzem i
solą. Wkładamy do nierozgrzanego piekarnika, nastawiamy na 180 st. i pieczemy tak przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy na 150 st i pieczemy jeszcze ok. 10 min.

Smacznego!Posiekaną
cebulę można również lekko podsmażyć przed nałożeniem na
bułki. Ja akurat z braku czasu tego nie zrobiłam, ale i tak były dobre! :-)