ßßß Cookit - przepis na Pasta z fasoli mung!

Pasta z fasoli mung!

nazwa

Wykonanie

Jadacie fasolę mung? Ja nie jadłam jej dobrych kilka lat. Natknęłam się na nią ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością i bez wahania wrzuciłam do koszyka. Długo jednak zastanawiałam się co z niej zrobić, na jakieś konkretne danie nie miałam pomysłu, ale w końcu padło na pastę, którą można wykorzystać albo na kanapki, albo jako farsz np do papryki ;-) Można zjeść też samą, jest taka smaczna! Delikatny posmak czosnku, prażonego słonecznika... Polecam!
Składniki:
150 g fasoli mung (waga przed ugotowaniem)
2 małe marchewki
1 cebula
30 g ziaren słonecznika
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy i sól do smaku
Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na około 2 h. Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy aż będzie miękka. W tym czasie prażymy ziarenka słonecznika z odrobiną soli. Cebulę kroimy drobno, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy do momentu, aż cebula się ładnie zrumieni, przyprawiamy pieprzem i solą. Czosnek kroimy w plasterki. Ugotowaną fasolę oraz resztę składników umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy przy użyciu blendera. Podczas miksowania próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli.
Smacznego!
Jak wynika z informacji podanych na opakowaniu 100 g ugotowanej fasoli mung zaspokaja nieco ponad 50% dziennego zapotrzebowania na błonnik, ponadto te niepozorne ziarenka posiadają wiele witamin oraz magnez, potas, fosfor, mangan, selen, wapń, a także sporą ilość białka. Ponoć fasola mung ma zbawienny wpływ na układ nerwowy, dlatego ludzie narażeni na stres powinni się z nią zaprzyjaźnić ;-)
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/11/pasta-z-fasoli-mung.html