Wykonanie
Choroba nie odpuszcza - nienawidzę suchego
kaszlu. :( Zapraszam na drugą odsłonę moich muffinek, tym razem z wersji
kakaowej z ciemną
czekoladą i
wiśniami. Wyszły pyszne i zdaniem większości najlepsze ze wszystkich rodzajów tych małych słodkości, które upiekłam.

SKŁADNIKI :1,5 szklanki
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukruszczypta
soli2 łyżki
kakao2
jajka250 ml
jogurtu naturalnego1/3 szklanki
olejutabliczka ciemnej
czekolady (wybrałam
mleczną)wydrążone
wiśnie (użyłam takich z kompotu)Wszystkie suche składniki (
mąka,
proszek do pieczenia,
cukier,
sól i
kakao) mieszamy ze sobą w jednej misce, wszystkie mokre (
jajka,
jogurt i
olej) w drugiej. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych, delikatnie łączymy w całość (ciasto nie musi być idealnie gładkie). Dodajemy rozdrobnioną
czekoladę (zostawcie trochę do posypania wierzchu) i ponownie mieszamy. Na dno foremek nakładamy małą porcję ciasta, układamy kilka
wiśni, przykrywamy je kolejną porcją ciasta, znów układamy kilka
wiśni i całość posypujemy
czekoladą. Ciasto powinno sięgać do ok 3/4 wysokości foremki.


Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut, stan upieczenia ciasta sprawdzajcie wykałaczką. Kwaśny smak
wiśni cudownie komponuje się ze
słodyczą czekolady i
kakaowego ciasta, smacznego! :)

