Wykonanie

Miałam okazję zrobić urodzinowe ciasto i szkoda byłoby nie wykorzystać sezonowych
owoców. W związku z tym dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszne, wilgotne ciasto z
borówkami, dodatkowo nasączone
amaretto z gęstym, słodko-słonym kremem i świeżymi
owocami. Idealne na letnie popołudnie :)LETNIE CIASTO Z
BORÓWKAMI I KREMEMSkładniki (na formę o średnicy 22cm):170g miękkiego
masła180g
cukru3
jajka225g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody180g kwaśnej
śmietany (18%)Dodatkowo:125g
serka Philadelphia75g
mascarpone (można też wymieszać
serki w proporcjach 1:1)100g
cukru pudruok. 400g
borówek4 łyżki
amaretto6 łyżek
wody1-2 łyżki
soku z cytrynyMasło utrzeć z
cukrem, kolejno dodać
jajka.
Mąkę, proszek i
sodę przesiać i wymieszać (w drugiej misce). Do masy jajecznej dodać 5 łyżek
śmietany, wymieszać, dorzucić mieszankę mączną i połączyć. Dosypać połowę
borówek i delikatnie wymieszać Przełożyć do natłuszczonej formy, wygładzić (masa będzie dość gęsta) i piec przez około godzinę w 150°C (z termoobiegiem przez pierwsze 20 minut,
potem przełączyłam na dolną grzałkę). Ostudzić. Nasączyć ciasto ponczem z
amaretto,
wody i
soku z cytryny.
Mascarpone i Philadelphię wymieszać z
cukrem pudrem i resztką
śmietany, aż krem będzie gładki (można dodać trochę
skórki z cytryny). Przełożyć na ciasto i posypać pozostałymi
borówkami.Przepis (lekko zmodyfikowany) stąd:http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1224/blueberry-soured-cream-cake-with-cheesecake-frosti