Wykonanie

Kiedy miałam upiec babeczki, długo nie mogłam się zdecydować, jakie. Chciałam użyć prostych składników (lenistwo nie pozwala na wyjście do sklepu ;)), a jednocześnie zadbać o dobry smak babeczek. Wybór padł na te, bo nie mogłam oprzeć się przepisowi na babeczki z kawałkami
czekolady w środku, które w dodatku są pokryte warstwą kremu z
czekoladą…BABECZKI Z
CZEKOLADĄ I
KREMEM CZEKOLADOWYMSkładniki na 16-17 babeczek:100g
masła150g
cukru2
jajka150g
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sodyszczypta
soli100g
jogurtu naturalnego50g
czekolady mlecznej100g
czekolady gorzkiejDodatkowo (na krem):30g
czekolady mlecznej30-40g
czekolady gorzkiej160g
cukru pudru120+łyżeczka
masłałyżka
mleka100g
masła utrzeć ze 150g
cukru, pojedynczo dodać
jajka wciąż miksując.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą i na zmianę z
jogurtem wymieszać z masą
maślaną. Na koniec dodać posiekane
czekolady. Ciasto wyłożyć do foremek i piec w temperaturze 150°C (z termoobiegiem, ładnie wyrosną) przez około 20 minut.Stopić 60g
czekolady z łyżeczką
masła i
mlekiem,
masło utrzeć na puszystą masę i miksując po łyżce dodawać
czekoladę. Na koniec dorzucić przesiany
cukier puder i zmiksować krem. Nakładać go szprycką na ostudzone babeczki (należy to zrobić od razu po przygotowaniu kremu, później zastyga i trudno go wycisnąć ze szprycy).

Przepis dołączam do akcji:Posługiwałam się przepisem z książki „Babeczki słodkie i pikantne” wyd. Weltbild.