Wykonanie

Po spaghetti ze
szpinakiem (klik) nadszedł czas na kolejny
makaron, ponownie bez
mięsa. Tym razem padło na
makaronowe muszle wypełnione trzema rodzajami
sera, z dodatkiem świeżych liści
bazylii i gęstego
sosu pomidorowego… Naprawdę pysznie!CONCHIGLIONI Z
RICOTTĄ,
MOZZARELLĄ I
PARMEZANEM16 conchiglioni rigati (duże muszle)800g
pomidorów z puszki3 łyżki startego
parmezanu250g startej
mozzarelli150g
sera ricotty16 dużych liści
bazylii + kilka liści posiekanych
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz4 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku, drobno posiekane
sólcukierpieprzzioła prowansalskieMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Ostudzić. Rozgrzać
oliwę na patelni, dodać
czosnek i go poddusić. Dorzucić
pomidory,
bazylię,
sól,
pieprz,
cukier i
zioła. Gotować, aż sos zgęstnieje. Wylać go na dno naczynia do zapiekania.
Ricottę wymieszać z połową
mozzarelli i
parmezanem, uformować kulki, każdą z nich owinąć listkiem
bazylii i włożyć do muszelki. Conchiglioni ułożyć na
sosie pomidorowym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia posypać pozostałą
mozzarellą. Od razu podawać.Opierałam się na przepisie stąd: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/02-zapiekane-makaronowe-muszle-z-nadzieniem-serowym_1796.html